Een goede plek

Wij geven op deze website tips om te liften voor de kortere afstanden binnen Nederland. Bij langere afstanden (in binnen- en buitenland) lift je meestal van tankstation naar tankstation door mensen aan te spreken. Dat is een andere manier van liften. Wil je daar meer informatie over, kijk dan op www.hitchwiki.org of download de gids van Lars König (beiden Engelstalig).

Een goede plek
Houdt bij het vinden van een geschikte plek om te liften rekening met het volgende:

  • Zoek een uitvalsweg waar veel verkeer langskomt dat jouw richting op gaat
  • Ga als het kan ruim na een kruispunt of rotonde staan (liefst met verkeerslichten), zodat je de meeste verkeersstromen meepakt
  • Het verkeer mag het liefst niet harder rijden dan 50 km per uur
  • Zorg dat de auto niet midden op de rijbaan voor jou moet stoppen, maar dat deze genoeg ruimte heeft om van de rijbaan af te stoppen (achter jou). Houdt daarbij rekening met zijn remweg.
  • Zorg dat je van 50-100 meter afstand zichtbaar bent (lift niet in de donker, zowel jij als de chauffeur zijn dan onvoldoende zichtbaar)
  • Let er op dat je te voet legaal op je liftplek kunt komen
  • Let er op dat de automobilist legaal voor jou mag stoppen op je liftplek

Veel van bovenstaande punten hebben te maken met het feit dat een chauffeur 3 tot 5 seconden bedenktijd nodig heeft om te beslissen of hij je mee wilt nemen.

Bushalte
Je mag in principe bij een bushalte liften als deze een ‘havenkom’ heeft en de auto niet midden op de rijbaan hoeft te stoppen. Let er wel op of er geen doorgetrokken streep of buslijn langs de bushalte loopt. Daar mag je als automobilist niet overheen.

Autoweg/snelweg
Je mag niet op de autoweg of snelweg liften. Dit is verboden en levensgevaarlijk! Bij een oprit van de snelweg moet je altijd vóór het bordje snelweg blijven staan. Jij moet er ook voor zorgen dat de automobilist vóór dit bordje voor je kan stoppen. De boete als je je achter dat bord bevindt is ontzettend hoog, voor zowel lifter (€395,-) als chauffeur (€280,-).

Kaart
De stichting is bezig met het ontwikkelen van een kaart van Nederland met daarop geschikte locaties om te liften (die voldoen aan onze criteria voor een veilige liftershalte). De groene punten op onderstaande kaart zijn geschikte locaties die we voor een aantal gemeentes in Nederland al in kaart hebben gebracht.

Er bestaat ook een internationale kaart van Hitchwiki, waar lifters zelf locaties hebben aangegeven. Maar dit zijn locaties voor lange afstandsliften, dus veelal tankstations.

Deel dit bericht