Digitale (schijn)veiligheid

Live locatie delen
Je kunt tegenwoordig heel makkelijk live je locatie delen met je naasten (bv. in Whatsapp). Dit kan een veiliger gevoel geven voor jou of je naasten. Als je dit wilt doen, zet locatie delen dan al aan als je begint met liften en niet pas als je bent ingestapt. Als je het aanzet zodat de liftgever dat kan zien, zeg je eigenlijk tegen je liftgever: ‘Ik vertrouw jou niet”. Dat komt niet vriendelijk over. Bovendien zit je op je telefoon in plaats van contact te maken met de liftgever, wat onbeschoft kan overkomen.

Foto maken van kenteken
Er zijn lifters die het fijn vinden om een foto van het kenteken te maken en naar hun naasten te sturen vóórdat zij een lift aannemen. Mocht je dit willen doen, dan moet je je er bewust van zijn dat dit een onvriendelijke handeling is richting de liftgever en irritatie kan opwekken.

  • Als je niet vertelt aan je liftgever dat je dit doet, ziet hij je ongevraagd een foto maken van zijn auto en ben jij druk met je telefoon in plaats van in contact met de liftgever
  • Als je het wel vertelt geef je een enorm sterk signaal af dat je de liftgever niet vertrouwd. Dit is niet prettig voor de liftgever.
  • Vraag dan liever om toestemming om de foto te maken, omdat je voor je eigen archief alle auto’s van wie je een lift krijgt graag wilt fotograferen.

Schijnveiligheid
Ben je ervan bewust dat deze beide manieren van digitale veiligheid uiteindelijk jouw veiligheid niet kunnen garanderen en het gaat om een ‘schijnveiligheid’. Als je het moeilijk vindt om mensen te vertrouwen en dit soort digitale middelen wilt inzetten, kun je je misschien afvragen of een andere manier van reizen beter bij je past.

Deel dit bericht