Geschikte locaties liftershalte

Criteria geschikte locaties
Nederland telt op dit moment slechts negen officiële liftershaltes. Gelukkig kun en mag je op meer locaties liften. De stichting hanteert deze criteria voor een veilige en nuttige locatie om te liften:

  • Aan de doorgaande weg/uitvalswegen
  • Na een kruispunt/rotonde (liefst met verkeerslichten); dan pakt men zoveel mogelijk verkeer mee
  • Voldoende ruimte om veilig te kunnen stoppen van de weg af; bv. een ‘havenkom’
  • Voldoende zicht op de liftlocatie voor de automobilist (50-100 meter)
  • Langsrijdend verkeer niet harder dan 50 km/uur (uitzonderingen zijn mogelijk)
  • Te voet legaal bereikbaar
  • Als automobilist legaal mogen stoppen om iemand in of uit te laten stappen

App
De stichting heeft voor 40 gemeentes de geschikte locaties om te liften op een kaart gemarkeerd. We zouden deze kaart voor heel Nederland willen maken en in een app vormgeven, zodat je als lifter altijd snel kunt zien waar een geschikte en veilige plek is om te liften. Dit kunnen officiële liftershaltes, maar ook niet officiële locaties zijn. Op alle locaties die in de app staan aangegeven, zal het legaal zijn om te liften en om te stoppen om een lifter in te laten stappen.

Voor de kaart (tot nu toe gevuld met 40 gemeentes) kun je op deze link klikken. Het gaat om dan om de locaties met het groen gemarkeerde symbool.

Wat mag wel / niet?

  • Oprit snelweg: veel opritten van snelwegen bieden voldoende ruimte voor een auto om veilig aan de kant te kunnen stoppen. Als je er legaal te voet hebt kunnen komen mag je daar dus liften, maar je moet vóór het verkeersbord ‘snelweg’ blijven. De automobilist moet ook vóór dat bord kunnen stoppen. De boete als je je achter dat bord bevindt is ontzettend hoog, voor zowel lifter (€ 395,-) als automobilist (€ 280,-).

  • Bushaltes: volgens Artikel 23, lid 1e van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 mag men als automobilist niet bij een bushalte stoppen. Onderdeel e van het eerste lid geldt niet voor het onmiddellijk laten in- en uitstappen van passagiers. Met andere woorden: je mag bij een bushalte iemand in- en uit laten stappen, mits je de bus niet hindert. Je mag daar liften.

De stichting adviseert echter dit alleen te doen bij bushaltes met een zogeheten ‘havenkom’, waar de automobilist kan stoppen van de rijbaan af en het verkeer dus niet hindert. Let er ook op of er niet een doorgetrokken streep of busbaan loopt. Daar mag je als automobilist dan weer niet overheen rijden.

Deel dit bericht