Choose Language

"It’s always the optimists who are pushing for change because they’re the ones who actually believe in a better tomorrow." - Byron Reese

WAT DOET NEDERLANDLIFT?

Stichting NederlandLift wil liften op een veilige manier weer terugbrengen in het Nederlandse straatbeeld. Wil je meehelpen aan deze ideeën of heb je zelf nog andere ideeën hoe we liften weer op de kaart kunnen zetten? Kijk dan op de Meedoen-pagina!

ONDERZOEK

Onderzoek onder automobilisten, lifters en studenten

Er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar liften. Niet binnen Nederland en ook niet internationaal. Zeker geen recent onderzoek. De scriptie.pdf van Robbe Delannoy (2011) van de universiteit van Gent geeft een aardig overzicht van de wetenschappelijke publicaties die ooit zijn gedaan.  

Stichting NederlandLift is geïnteresseerd in de vraag waarom mensen op dit moment wel of geen ifters meenemen? En waarom mensen zelf wel of juist niet liften? Wat houdt iemand tegen om naar zijn werk te liften? Dit zijn vragen die we in een enquete hebben gesteld, uitgezet via de Kampioen van de ANWB.
Lees verder >

VERKEERSBORD LIFTERSHALTE

Uniform verkeersbord liftershalte

Wat een prachtig scala aan verkeersborden voor liftershaltes! Nederland telt nog maar 7 "offciële"  liftershaltes in 4 verschillende gemeentes. Dat is al niet veel, maar iedere gemeente heeft ook nog een ander verkeersbord voor die liftershalte laten plaatsen. Dit lijkt ons niet handig voor de herkenbaarheid van de liftershalte voor chauffeurs. 
Stichting NederlandLift wil zich hard maken voor één uniform, officieel verkeerdbod op de lifterhaltes die Nederland nog rijk is. Op die manier laat de overheid en de gemeente ook zien dat men liften als een serieuze vervoersmethode ziet. Stichting NederlandLift heeft een ontwerp gemaakt, in lijn met het verkeersbord voor "halen en brengen" (L52) en ingedien bij de commissie verkeerstekens. Helaas wees de NEN-commissie en de intergemeentelijke Verkeerskundige werkgroep het ontwerp af. Maar niets let ons het bord te gebruiken mocht een gemeente met ons samenwerken.
Voorstel_nieuw_verkeersbord_liftershalte.png

VOORLICHTING

Folder, filmpje en workshop

Folder "Veilig liften"
Op de pagina Veilig liften hebben we al verwezen naar de Belgische folder over "Veilig liften". Een aanrader voor startende lifters! Stichting NederlandLift wil een soortgelijke folder uitbrengen, herschreven naar de Nederlandse situatie, met ook woon-werkverkeer tips. We willen de folder ook aanbieden op de achterkant van een kaart van Nederland (formaat z-card) waarop de offciële liftershaltes staan. 
Lees verder >

TRAJECTCONTROLE

Is jouw traject geschikt om te liften?

Niet ieder woon-werktraject is geschikt om liftend af te leggen. Het hangt o.a. af van hoe dicht bevolkt het gebied is waar je woont en werkt, wat voor type chauffeurs er langsrijden en hoe lang je erover doet om op een geschikte liftersplaats te komen.
Misschien vind je het inmiddels wel een leuk idee om naar je werk of studie te gaan liften, maar weet je niet zo goed of jouw traject daar wel geschikt voor is en hoe je het het beste kunt aanpakken. Vanuit ruim 10 jaar liftervaring (in Nederland en daarbuiten) kunnen wij je dan geheel vrijblijvend advies geven over bijvoorbeeld de beste plek om te starten, welke liftbordjes je zou moeten gebruiken en antwoord geven op welke vragen je nog meer hebt. Dus neem contact met ons op via info@nederlandlift.nl en we denken graag met je mee!

BETER FACILITEREN

Liftershaltes, -kaart en -app

Stichting NederlandLift wil het liften in Nederland zo makkelijk mogelijk maken. Uit de diverse enquêtes (zie Onderzoek) hopen we verbeterpunten te vinden om liften in Nederland beter te facilliteren. We willen de belangen van de lifters in Nederland behartigen, zie ons als een soort van liftersbond.

Lees verder >

SOCIAAL PLATFORM

Liftgever en lifter registreren zich

In Belgie bestaat Covoit'Stop. Liftgever en lifter registreren zich en zijn als zodanig herkenbaar door sticker of badge. Er zijn haltes geplaatst om deze manier van samenrijden te faciliteren. In Frankrijk bestaat een soortgelijk initiatief genaamd Rezo Pouce.
In Amerika is Jenny O'Brien bezig met eenzelfde initiatief, maar dan in een vorm van een sociaal platform met bijbehorende app om je lift te kunnen loggen, genaamd CarmaHop. Dit platform biedt vooralsnog alleen een mogelijkheid tot registratie en het loggen van je lift. Zowel voor lifter als liftgever.
John van de Waeter heeft de Klokan-app gebouwd, een soortgelijke app als CarmaHop maar met nog een extra feauture. Lifter en liftgever kunnen aangeven dat ze willen samenrijden en via de gps aangeven waar ze zijn. Op een kaart zijn ze zichtbaar. Realtime liften op een app dus.

Waarom een sociaal platform?
Liften is niet onveiliger dan andere vormen van vervoer. Dit blijkt ook uit de resultaten van de enquete die uitgezet is via de Kampioen. Maar deze feiten en argumenten zullen een groot deel van de bevolking van Nederland niet kunnen overtuigen. Liften blijft een hardnekkig onveilig imago hebben. Voor de mensen die liften wel zouden willen proberen, maar meer veiligheid nodig hebben biedt een sociaal platform een uitkomst.  
 

Deze website maakt gebruik van cookies.