Choose Language
Eigen veiligheid? Intuïtie volgen!
Veel mensen vinden liften dus gevaarlijk. Zeker voor vrouwen alleen. Je weet nooit wat de intenties van de chauffeur zijn. Nu hebben wij nog nooit wat vervelends meegemaakt, maar het negatieve imago is hardnekkig.
Dit negatieve beeld rondom liften impliceert een beetje dat jij als lifter maar bij iedereen in de auto moet stappen die stopt en dat je volkomen weerloos en reddeloos bent als de chauffeur op slechte dingen uit is. Dat is natuurlijk niet zo. Het is heel belangrijk je intuitie te volgen. Dat geldt ook voor andere situaties in het leven, dus ook voor liften. Dus stap niet zomaar bij iedereen in!
Er zijn logische signalen waar je op kan letten. Als de chauffeur helemaal geen oogcontact maakt bij het afstemmen van de rit bijvoorbeeld. Of als de achterbank vol lege bierflesjes ligt en je een alcoholgeur ruikt. Of als de auto er nu niet echt uitziet alsof die door de APK zou komen. Als het niet goed voelt, moet je het niet doen. Maar mensen vinden “nee” zeggen doorgaans moeilijk. Zeker tegen iemand die lijkt je te willen helpen. Maar hoe sla je zo’n lift dan af? 

Als je met een veilig gevoel bent ingestapt kan het gebeuren dat je je alsnog niet veilig voelt; je ruikt dan pas een alcohollucht, de chauffeur rijdt asociaal of veel te hard, of de chauffeur begint te flirten en daar ben je niet van gediend. Dit zijn allemaal lastige situaties (die zelden voorkomen), maar dat wil nog niet zeggen dat jij als lifter dan machteloos staat. In tegendeel. Je kunt heel veel doen op zo’n moment. Veel meer dan je denkt. Rode draad is dat je heel duidelijk bent over waar je wel of niet van gediend bent. En het is handig om een batterij aan geloofwaardige smoesjes paraat te hebben, waarmee je je weer kan laten afzetten bij het dichtsbijzijnde tankstation.
Kijk voor tips, die je echt weerbaar maken voor al deze situaties in de Veilig liften folder van Wegwijzer.be en ga voorbereid op pad.

Deze website maakt gebruik van cookies.